Кошница    0
Кошницата ви е празна!

НАП: Ново отлагане на сроковете по Н-18 няма да има

2019-08-28 15:29:09 0 Прочетена: 117
НАП: Ново отлагане на сроковете по Н-18 няма да има

Ново отлагане на сроковете за привеждане на софтуерите за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО) в съответствие с изискванията с Наредба Н-18 няма да има. Това стана ясно от прессъобщени до медиите след работна среща между експерти на приходната агенция и производители, внедрители и ползватели на софтуер за продажби.

Заместник-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров посочи, че в оставащите месеци до края на януари 2020 г., респективно до края на март, трябва да бъде направено необходимото за разработване, деклариране пред НАП и внедряване при търговците на СУПТО, съобразено с новите правила.

На срещата присъстваха български представители на световни софтуерни компании, като за пореден път бе уточнено, че локалните внедрители могат да създадат и инсталират СУПТО, съобразно местните законови изисквания, без да се налага платформи като Microsoft, SAP, Oracle и други международни компании да се превръщат в софтуер за управление на приходите. В списъка на НАП за софтуер за продажбите вече има такива, разработени на основата на чуждестранни софтуерни решения.

В рамките на общественото обсъждане ще бъдат коментирани някои текстове на наредбата, за да се улесни разбирането и прилагането й. Предстои изготвянето и на подробно указание от НАП за прилагането на нормативния акт, беше съобщено още на срещата. 

В следващите седмици предстоят нови срещи на екипа на НАП с различни професионални и браншови организации, както и с разработчиците на софтуер за продажби.

Преди седмица в медиите се появи информация, че се обсъжда отсрочка за проблемните текстове. Малко след това от НАП обявиха, че предприятията с приходи от продажби над 16 млн. лв., стойност на активите по баланс над 8 млн. лв. и персонал от над 50 души (за които са налице поне 2 от трите критерии), и чиито продажби в брой са под 5% от приходите, ще могат да изберат да ползват и софтуер за управление на продажбите (СУПТО), който създава стандартизиран одиторски файл. Компаниите, избрали новата възможност, могат да приведат дейността си в съответствие с Наредба Н-18 до края на март 2020 г. е записано в проект за изменение на наредбата, публикуван за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Тези предприятия ще трябва да изпращат в НАП стандартизирания си одиторски файл веднъж годишно.

Предлага се промяна и в срока за търговците, регистрирани или нерегистрирани по ДДС, които използват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), които да приведат в съответствие дейността си до 31 януари 2020 г.

Компаниите, които ползват само касов апарат, без софтуер за управление на продажбите, трябваше да са подменили апаратите си до 1 април тази година. До 30 септември бе удължен срокът за спазване на изискванията в Наредба 18 за всички регистрирани по ДДС фирми, които ползват софтуер за управление на продажбите.  Описаното по-горе удължаване на срока е трето по ред и според данъчните - последно.

Етикети: касови апарати

Коментари

Напишете коментар

Онлайн магазин
KASOVAPARAT.BG © 2020